perjantai 19. syyskuuta 2014

Sukellus Kaatialassa

Sunnuntai-aamuna aikainen herätys ja suunta autolla kohti Pohjanmaata ja Kuortanetta. Päämääränä oli Kaatialan entinen vedellä täyttynyt louhos, jossa tarkoitus oli toteuttaa AOWD-sukelluksen syvyysosuus.

Aamu oli aivan mahtavan upea, välillä hieman sumua, mutta kuitenkin aurinkoinen. Matkalla oli suorastaan pakko pysähtyä kerran kuvaamaan auringonnousua sumuisen lammen takaa. Muitakin hienoja kuvauskohteita oli, mutta en tohtinut riskeerata aikataulua, koska perillä piti olla kello kymmeneen mennessä.

Aamuaurinko sumuisen lammen yllä jossain Pohjanmaalla.

Aamuaurinko sumuisen lammen yllä jossain Pohjanmaalla.


Loppumatkasta yritin löytää kahvipaikkaa ja Alavudella näinkin, että siellä jossain olisi ABC-ketjun huoltamo, joka varmasti olisi auki. Sinne löytäminen Tampereen suunnasta olikin oma taiteenlajinsa - jostain syystä opasteita ei ollut. Löysin lopulta kuitenkin perille ja kerroin kassalla huolestuneeni siitä, miten ihmiset saavat kahvinnälkänsä tyydytettyä, kun huoltamolla ei tahdo löytää millään.
 Perässäni linjastolla ollut rouva ihmetteli oma-aloitteisesti aivan samaa. Kassaneidit totesivat, että ilmeisesti tiehallituksen mielestä opasteet olivat riittävät, koska se ei ole antanut lupaa uusien opasteiden asettamiseen. Terveisiä vaan Tiehallitukselle ja ABC:lle ja tiedoksi, että nykytilassa aseman löytäminen on onnenkauppaa ja vaati jonkin verran sitkeyttä yrittäjältä.

Yleiskuva matalasta päästä

Veden kirkkaus näkyy hyvin pilviselläkin säällä

 Olin perillä hyvissä ajoin ja aikaa sukellukseen valmistautumiseen ja läpikäymiseen oli runsaasti. Vesi oli mahtavan kirkasta suomalaiseen yleiseen tasoon verrattuna. Laskeutuminen oli aika helppoa laskeutumisköyttä pitkin, ongelmia aiheutti ainoastaan maski, joka laski vettä sisälleen alaspäin katsottaessa. Pysähdyin pari kertaa tyhjentämään maskin ja kiristämään sen hihnoja ja pääsimme pohjalle asti ilman muita hankaluuksia.

Laskeutuminen kesti aika pitkään ja tuntui jotenkin jännittävältä, koska pohjaa ei näkynyt allamme ennen kuin jossain 20 metrissä.  Pohja on noin 30 metrin syvyydessä. Pohjan läheisyydessä oli iso sukelluskello ja pienoinen lentokone, pohjalla lisäksi vanha autonraato.

Laskeutumispaikka, suora seinämä alkaa heti tuosta parin metrin päästä rannasta
Oleilimme hetken alhaalla, tutkimme lentokoneen ja auton sekä kävimme sukelluskellon sisällä. Lähdimme sitten hyvissä ajoin nousuun ja teimme turvapysähdyksen viiden metrin merkin kohdalla.

Sukellus meni hyvin ja tuntui mukavalta, oma maksimisyvyyteni oli tuossa 29,5 metriä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti