maanantai 23. helmikuuta 2015

Richard Powers - Suopeus

Richard Powers on minulle aivan uusi tuttavuus. Chicagoon sijoittuva teos kertoo kirjallisuudenalalla työskentelevästä Russell Stonesta, joka saa yliopistolla luovan kirjoittamisen sijaisopettajan paikan. Kurssille osallistuu myös Algeriasta maanpakoon lähtenyt Thassadit Amzvar, joka on niin iloinen ja onnellinen, että herättää ihastusta kaikissa kurssitovereissaan ja opettajassa.

Thassaditin onnellisuutta ihmettelevä masentuneisuuteen taipuva Russell ihmettelee moista olotilaa niin kovin, että ystävystyy yliopiston psykologin Candace Weldin kanssa yrittäessään selvittää, mikä sairaus moisen iloisuuden saa aikaan.

Myöhemmin juonenkäänteisiin sekaantuu vielä huippututkija Thomas Kurton, joka haluaa selvittää onnellisuuden ja geenien välisen suhteen. Tästä kaikesta aiheutuu lopulta valtava mediamylläkkä, jossa Thassadit joutuu koville.

Alussa ajattelin, että tämä on mielenkiintoinen kirja.

Puolessavälissä ajattelin, että tämä ei ole hyvä kirja.

Lopussa ajattelin, että tämä on minulle huono kirja, mutta siinä ei ole kielioppivirheitä ja se kertoo tarinan ja yksittäiset lauseet ovat hyvin ymmärrettäviä.

Russell ja Candice olivat - minusta - liian usein sietämättömän itsekkäitä ja omahyväisiä. Vaikea lukea kirjaa, joiden päähenkilöt herättävät lievähköä ärtymystä suuren osan ajasta. Kirja oli liian maalaileva ja monipolvinen sytyttääkseen missään vaiheessa (voiko olla, että sen olisi kuitenkin kirjoittanut useampi kirjoittaja?). Pakotin kuitenkin itseni lukemaan sen loppuun, joka oli mielestäni kuitenkin parempi kuin olisi voinut odottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti