sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Jeffrey Archer - Kane ja Abel


Kirjan kannen mainoksessa Sunday Timesin toimittaja julistaa Archerin teoksen maailman parhaaksi kirjaksi, "Paras koskaan kirjoitettu kirja". Epäluuloni heräsi heti, liekö ollut urheilutoimittaja asialla - anteeksi urheilutoimittajat - koska kirjojen puolella ei voi oĺla mltään maailman parasta, on vain kirjoja, jotka ovat hyviä, huonoja tai unohtumattomia. Sama kirjakin voi samalle ihmiselle tuottaa iästä tai elämäntilanteesta riippuen erilaisen kokemuksen.

Kirjan päähenkilöt ovat puolalainen Abel Rosnovski (tämän nimen hän otti myöhemmässä elämässään, kirjan alussa hänellä oli puolalainen nimi) ja amerikkalaisen sijoituspankkiirin poika William Kane.

Abelin tarina - ensimmäiset elinvuodet Puolassa ensin köyhissä oloissa, sitten ensin saksalaisten ja myöhemmin venäläisten sotavankina Siperiassa asti - on varsinainen selviämistarina.Normaali mies olisi tuossa ajassa jo kuollut yhdeksän kertaa.

Hänen siirtyessään Amerikkaan risteävät Abelin ja Kanen tiet ja suuren pörssiromahduksen jälkeen alkaa leppymätön vuosikymmeniä kestävä vihanpito.

Kirja on erittäin vetävästi kerrottu tarina, joka suorastaan vangitsee lukijansa odottamaan loppuratkaisua. Kuitenkin se on mielestäni aika yksiulotteinen, hyvät miehet ovat kovia, komeita ja reiluja tyyppejä, naisten tehtävä on olla kaunis ja tukea miestään. Sitäpaitsi koko vihanpidon syy kuulosti jotenkin vähäiseltä ja olisi ollut vältettävissä parilla lauseella.

Luettavan hyvä, kiva kirja kuitenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti