keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Mark Helprin - Talvinen tarina

Massiivinen pokkari osui käsiini Akateemisen pokkarihyllystä. Kirjan kuvaus vaikutti mielenkiintoiselta, joten ostin sen itselleni.

Jossain vaiheessa sitä lukiessani ajattelin, että tuo takakannen kuvaus on aivan liian suppea, teoshan kertoo pääasiassa jostain muusta, mutta loppuvaiheessa ymmärsin, että tästä kirjasta on vaikea sanoa mitään yleispätevää kertomatta lähes koko tarinaa.

Kirjan kantava juoni on murtovaras-mekaanikko Peter Laken elämä ja sen symbolina liikuttava rakkaustarina kuolevan rikkaan suvun tyttäreen Beverly Penniin. Valkoinen taruhevonen Athansor - vai oliko se todellinen - ja Peter Lakea vainoava rikollisjoukko, Lyhyttakit, liittyvät myös kirjan juoneen olennaisesti. 

Kirja kertoo New Yorkista, se on satu ja se on tottakin. Ihmiset liikkuvat ajassa ja selittämättömiä asioita tapahtuu. Lähes jokainen lause on jollain tavalla taideteos, tämä tekee lukemisesta ajoittain raskasta, mutta myös kiehtovaa. Välillä lukiessani ajattelin, että tämä on yksi parhaista, tunteita herättävimmistä ja mielikuvituksellisimmista kirjoista mitä olen lukenut, välillä taas kiemurainen tyyli tuntui hieman sekavalta.

Suosittelen kuitenkin lämpimästi, kirjan lukemiseen kannattaa mielestäni varata yhtenäistä aikaa, että siitä saisi enemmän irti.

Tästä kirjasta olisi siis helposti saatavissa lukuisa joukko nautittavia sitaatteja, mutta laitan nyt vain yhden:
Ajasta, s-480 - 481:
"Mutta ajan voi voittaa helposti; ei ajamalla takaa valoa, vaan vetäytymällä niin kauas, että näkee kaiken yhdellä kertaa. Maailmankaikkeus on liikkumaton ja täydellinen. Kaikki mitä on ollut, on; kaikki mitä tulee olemaan, on- ja niin edelleen, kaikkina mahdollisina yhdistelminä, Vaikka sitää katsellessamme kuvittelemme, että se liikkuu, eikä ole valmis, se on täysin valmis ja ällistyttävän kaunis."

Kirjasta on tehty myös elokuva vuonna 2013, en tiedä onko se tulossa Suomeen. Leffatraileri löytyy myös, ilmeisesti se ei ollut mikään kaupallinen menestys, vaikka tunnettuja näyttelijöitä mukana olikin.  Kiinnostaisi kyllä katsoa, miten pelkistetty tästä kirjasta tehty elokuva olisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti