keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

John Irving - Minä olen monta

Irvingin uutta tuotantoa, tarina biseksuaalista Billistä, joka pitää sekä miehistä että naisista. Tarina alkaa Billin nuoruusvuosista - joissa kertomuksen pääpaino on - ja sijoittuu pääosin 1950-luvun lopun ja 1960-lukuun ja First Sistersin pikkukaupunkiin Vermontissa. Billin elämäntarina, rakkaudet ja ongelmat käydään perusteellisesti läpi. Kuvaukseen kietoutuvat oleellisesti harrastelijateatterin toiminta, kirjat, paini - etenkin yliopistopainija Kittredge - tuntematon isä sekä tietysti rakkaus ja seksi. Orastava vapaamielisyyden ilmapiiri romahtaa 1980-luvun alussa, kun AIDSin pelko räjähtää käsiin ja Billin lähipiirissäkin viikatemies korjaa satoansa.

Pidin tästä enemmän kuin viimeksi lukemastani Viimeinen yö Twisted Riverillä-teoksesta. Aika virkistävää lukea vaihteeksi näin erilaisestä näkökulmasta kirjoitettua tarinaa. Tosin tässäkin on mielestäni samanlaista venyttämisen makua, mutta kuitenkin tarinana parempi.

S. 371:
"Eräässä toisessa romaanissa - itse asiassa melkein kirjan alussa - kirjoitin: "Muisti on hirviö; ihminen unohtaa - se ei . Se vain kokoaa asioita, tallettaa tai kätkee kaiken. Muisti palauttaa mieleen asioita omasta tahdostaa. Ihminen luulee muistavansa, mutta muisti se ihmistä ohjaa!""

S. 529 (jälkiviisaudesta, tämä on niin totta!):
"Jälkiviisaana on helppo nähdä, miten paljon paremmin meillä olisi voinut mennä San Fransiscossa, jos olisimme heti kertoneet toisillemme sen mitä olimme kuulleet Kittredgestä, mutta elämää eletään hetki kerrallaan - ei sitä osaa arvioida mitä oikein tapahtuu sillä hetkellä kun se tapahtuu."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti